Het Turkse leger heeft de afgelopen vijf dagen zeker 130 strijders van de militante Arbeiderspartij (PKK) gedood tijdens gevechten in het zuidoosten van Turkije. 

Een dag eerder repten de Turkse autoriteiten nog van circa zeventig omgebrachte strijders van de PKK.

Volgens de Turkse krant Hürriyet is de afgelopen dagen zwaar gevochten in de zuidoostelijke provincies Sırnak, Diyarbakır en Mardin. De meeste PKK-strijders kwamen om in de plaats Cizre.

Aan Turkse kant zouden twee militairen om het leven zijn gekomen. Ruim twintig Turkse militairen raakten gewond.

In 60 seconden: De PKK

Animatie door In60seconds

Wapenstilstand

In maart 2013 kwamen de Turkse regering van toenmalig premier en huidig president Tayyip Recep Erdogan en de PKK tot een wapenstilstand.

Het was de bedoeling dat daarmee een eind zou komen aan circa dertig jaar van geweld en terrorisme. Het vredesproces liep eerder dit jaar echter vast. Aan het bestand kwam een einde.

Protesten

De Turkse politie heeft zondag traangas gebruikt tegen honderden betogers op het Taksimplein in Istanbul. De actievoerders waren naar het plein gekomen om te protesteren tegen de operatie van het leger tegen de militante Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Volgens getuigen verjoegen medewerkers van de oproerpolitie de betogers naar de straten rond het Taksimplein. Daarbij zouden de politiemensen toeristen en winkelpubliek opzij hebben geduwd. Zeker twee betogers zijn aangehouden.