Turkije trekt troepen terug uit Noord-Irak

De aanwezigheid van Turkse troepen in Irak leidde de afgelopen tijd tot spanningen tussen de landen. Turkije heeft bekend gemaakt dat het zijn troepen terugtrekt uit het noorden van Irak, waarmee een einde lijkt te zijn gekomen aan de spanningen. 

De aankondiging over het terugtrekken van de troepen kwam zaterdag van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Turkije had begin deze maand honderden militairen gestuurd naar de militaire basis Bashiqa bij Mosul, in de noordelijke provincie Nineveh.

Dat zou zijn gebeurd op verzoek van Irak om de Iraakse strijdkrachten te helpen in de strijd tegen Islamitische Staat, maar Bagdad zei van niets te weten en eiste dat Turkije de militairen zou terugtrekken.

Turkije laat nu in een verklaring weten dat het zenden van de militairen "een misverstand" betrof. 

Ruzie

Vanwege de kwestie ontstond er een oplopende ruzie tussen Turkije en Irak. Ook de Veiligheidsraad van de VN boog over de situatie tussen beide landen, nadat de Iraakse minister Ibrahim al-Jaafari (Buitenlandse Zaken) om hulp had gevraagd.

Volgens de bewindsman had zijn land al het mogelijke gedaan om de Turken in onderling overleg te bewegen hun militairen terug te trekken. De gang naar de VN-Veiligheidsraad viel niet goed bij Turkije. Turkije zou naar eigen zeggen ook al meerdere pogingen hebben ondernomen om tot een oplossing te komen. 

Uiteindelijk heeft de Amerikaanse president Barack Obama er op aangedrongen bij Turkije om de troepen terug te trekken. Mogelijk heeft dit invloed gehad op het besluit van Turkije om de troepen inderdaad terug te halen.

Lees meer over:
Tip de redactie