'President Rwanda kan na referendum aanblijven tot 2034'

Rwanda heeft vrijdag in een referendum gestemd om de beperkingen van het aantal presidentstermijnen op te heffen, blijkt uit de voorlopige resultaten.

Met 21 van de dertig stemdistricten geteld, stemde 98 procent voor opheffing van de limiet van twee termijnen. Daarmee komt de weg vrij voor president Paul Kagame om langer aan de macht te blijven, in theorie zelfs tot 2034.

Kagame kan door het referendum nogmaals een termijn van zeven jaar uitdienen, gevolgd door twee termijnen van vijf jaar, meldt de Britse krant The Guardian zaterdag.

Kagame werd in 2000 president en leidt Rwanda feitelijk al sinds het einde van de genocide in 1994. Hij wordt geroemd om de stabiliteit en economische groei die hij het land heeft gebracht, maar critici noemen hem een autoritair heerser die geen oppositie toestaat en de mensenrechten schendt.

Ondemocratisch

Politieke tegenstanders noemen het referendum ondemocratisch en de Verenigde Staten, een bondgenoot van Rwanda, zijn een verklaard tegenstander van Kagame's poging om aan de macht te blijven.

De Europese Unie heeft zorgen geuit omdat het referendum erg snel is georganiseerd en de oppositie onvoldoende tijd had om campagne te voeren tegen verlenging van Kagame's ambtstermijn.

Lees meer over:
Tip de redactie