De gouverneur van de Amerikaanse staat Californië heeft vrijdag (plaatselijke tijd) alsnog de noodtoestand uitgeroepen vanwege de schietpartij in San Bernardino op 2 december.

Met de verklaring verplicht de staat zich het gewest San Bernardino te helpen bij de afhandeling van de nasleep van de schietpartij, waardoor veertien mensen om het leven kwamen.

Zo levert de staat extra mankracht en hoeft het gewest niet te betalen voor de uitvaarten van de slachtoffers en de overlijdensverklaringen, meldt de krant USA Today.

Syed Farook en zijn vrouw Tashfeen Malik openden op 2 december het vuur tijdens een kerstviering van een gewestelijke dienst. Naast de dodelijke slachtoffers raakten 26 mensen gewond. De twee daders werden later doodgeschoten door de politie.

Video: Twee daders schietpartij Californië gedood

Twee daders schietpartij Californië gedood
Twee daders schietpartij Californië gedood

Obama

President Barack Obama had vrijdag een bijna drie uur durende ontmoeting met de nabestaanden en slachtoffers van de schietpartij. Na afloop zei hij dat hij was geraakt door hun nadrukkelijke verzoek om tolerantie.

Hij noemde de families een voorbeeld van de kracht, eenheid en liefde die bestaat in de gemeenschap van San Bernardino en in de Verenigde Staten.