Rel binnen Democratische Partij VS over mogelijke dataroof gesust

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders en het bestuur van zijn partij lijken een hoogopgelopen conflict over een mogelijke dataroof te hebben bijgelegd.

De medewerkers van de politicus krijgen weer toegang tot een belangrijke database met informatie over kiezers.

De medewerkers van de senator hadden hun toegang tot de database verloren, omdat ze een computerstoring zouden hebben aangegrepen om informatie te bemachtigen die was verzameld voor presidentskandidaat Hillary Clinton.

De Democratische presidentskandidaten maken gebruik van hetzelfde systeem. Een firewall moet voorkomen dat ze elkaars informatie kunnen raadplegen, maar door de storing konden de medewerkers van Sanders naar verluidt toch meekijken in het systeem van Clinton.

Een woordvoerder van Sanders noemde de beschuldiging "schandalig". Er zou geen informatie van Clinton zijn opgeslagen. Het campagneteam van Sanders kondigde vrijdag aan naar de rechter te stappen om weer toegang te krijgen tot de informatie over kiezers, die vooral wordt gebruikt om donaties op te halen.

Onderzoek

De rechtszaak lijkt nu van de baan te zijn. Volgens het partijbestuur heeft het team van Sanders informatie verstrekt over het voorval en toegezegd mee te werken aan een onderzoek. Partijvoorzitter Debbie Wasserman-Schultz laat onderzoeken of de medewerkers van Sanders alle illegaal verkregen data hebben verwijderd.

Het is zeer de vraag of de kou daarmee uit de lucht is. Zo beschuldigde het campagneteam van Clinton de ploeg van Sanders eerder van de diefstal van belangrijke informatie. Het campagneteam van Sanders beschuldigde het partijbestuur juist van partijdigheid in het voordeel van Clinton.

Tip de redactie