Turkije ontstemd over klacht Irak over Turkse troepenmacht bij VN

Turkije en Irak blijven ruziën over de aanwezigheid van Turkse militairen in Noord-Irak. Het schoot de Turken in het verkeerde keelgat dat de Iraakse regering bij de VN-Veiligheidsraad had geklaagd over de kwestie.

Zo'n 150 Turkse militairen arriveerden onlangs in Irak om een militie te trainen. Dat leidde tot woedende reacties van de regering in Bagdad, die Ankara sommeerde de militairen terug te trekken. Er zou geen toestemming zijn gevraagd voor de trainingsmissie.

De Veiligheidsraad boog zich vrijdag over de kwestie, nadat de Iraakse minister Ibrahim al-Jaafari (Buitenlandse Zaken) om hulp had gevraagd. Volgens de bewindsman heeft zijn land al het mogelijke gedaan om de Turken in onderling overleg te bewegen hun militairen terug te trekken.

Video: Irak en Turkije ruziën verder bij VN

Gevolg

Volgens de Turkse VN-ambassadeur Halit Cevik heeft zijn land geprobeerd er samen met Bagdad uit te komen. De kwestie voorleggen aan internationale organisaties kan volgens de diplomaat alleen tot gevolg hebben dat de internationale gemeenschap minder eensgezind kan optrekken tegen Islamitische Staat.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie