De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders sleept het bestuur van zijn eigen partij voor de rechter. Volgens het campagneteam van Sanders helpt de Democratic National Committee (DNC) de campagne van Hillary Clinton.

De DNC besloot het campagneteam van Sanders te weren uit een belangrijke database met informatie over kiezers.

Medewerkers van het team van Sanders konden door een technische storing gegevens bemachtigen die waren verzameld voor presidentskandidaat Clinton. De campagneleider van Sanders erkende dat fouten zijn gemaakt, maar vond ook dat het partijbestuur overdreven reageerde op het voorval.

"Het lijkt erop dat ze in dit geval proberen de campagne van Clinton te helpen", klaagde campagneleider Jeff Weaver in Amerikaanse media. De informatie in de database, over bijvoorbeeld het stemgedrag van mensen, wordt vooral gebruikt om donaties op te halen.

'Gestolen'

Het team van Sanders grijpt naar eigen zeggen dagelijks naast ongeveer 600.000 dollar (ruim 552.000 euro) door de strafmaatregel. "We hebben onze data nodig en die is gestolen door de DNC", zei Weaver.

Het campagneteam van Clinton beschuldigde de ploeg van Sanders ondertussen van de diefstal van belangrijke informatie. "Er is schade aangericht die niet meer ongedaan gemaakt kan worden", brieste campagneleider Robby Mook op zijn beurt.

Onderzoek

Partijvoorzitter Debby Wasserman-Schultz liet The Washington Post weten dat de strafmaatregel pas wordt opgeheven als het campagneteam van Sanders belooft mee te werken aan een onafhankelijk onderzoek. Ook moet volledige openheid worden gegeven.

Volgens Wasserman-Schultz was Sanders zelf niet op de hoogte gebracht van het voorval. "Ik weet dat de senator hier niets mee te maken had. Helaas gedroegen zijn medewerkers zich ongepast en moeten ze aansprakelijk worden gesteld."