Overeenstemming in VN-Veiligheidsraad over nieuwe Syrië-resolutie

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) heeft vrijdagavond (Nederlandse tijd) ingestemd met een ontwerpresolutie voor een vredesproces in Syrië. 

Volgens AFP stemden de vijftien leden van de Veiligheidsraad unaniem voor het plan.

In de resolutie, die als blauwdruk moet fungeren voor het vredesproces, staat onder meer dat afgevaardigden van de VN begin januari gesprekken op gang moeten brengen tussen de Syrische regering en de oppositie. Ook moet dan opnieuw een staakt-het-vuren ingaan.

Het staakt-het-vuren geldt niet voor gerichte acties op doelen van groepen die zijn aangemerkt als een terroristische organisatie. De internationale coalitie tegen IS en Rusland kunnen daarom met de resolutie in Syrië luchtaanvallen blijven uitvoeren.

Afstreden

Over het aftreden van de Syrische president Bashar al-Assad wordt in de resolutie niets gezegd. Rusland wil niet dat zijn vertrek een voorwaarde is voor de gesprekken.

Rusland, dat loyaal is aan de Syrische president, heeft vier keer eerder een veto uitgesproken over een mogelijke resolutie.

Mijlpaal

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry spreekt van een mijlpaal, en "een duidelijke boodschap dat het nu tijd is om het moorden in Syrië te stoppen".

Bij de Syrische burgeroorlog zijn sinds 2011 zeker 250.000 mensen om het leven gekomen. Ongeveer twaalf miljoen mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie