Vriend schutter Californië aangehouden

De Amerikaanse politie heeft een vriend gearresteerd van een van de terroristen die een bloedbad aanrichtte in het Amerikaanse San Bernardino.

Hij zou de wapens hebben geleverd aan de twee terroristen Syed Rizwan Farook en diens vrouw Tashfeen Malik.

De arrestant is de 24-jarige Enrique Marquez. Hij zou de twee semi-automatische wapens hebben geleverd waarmee de twee aanvallers op 2 december veertien mensen doodschoten. De wapens zou de man op legale wijze hebben gekocht in 2011 en 2012, aldus de Los Angeles Times donderdag.

Marquez, een vroegere buurman van Farook, zou zich kort na het bloedbad hebben laten behandelen in een psychiatrische kliniek. In het onderzoek naar de schietpartij was hij door zijn banden met het paar al snel een belangrijk doelwit.

Steun

Justitie stelde Marquez donderdag in staat van beschuldiging voor het leveren van materiaal en steun aan terrorisme. Marquez en Farook beraamden volgens justitie diverse zware aanslagen maar voerden die niet uit. Dat gebeurde rond eind 2011.

Zo wilden ze een aanval plegen op een cafetaria van een school en hadden ze plannen om met pijpbommen tijdens spitsuur het verkeer op een belangrijke snelweg aan te vallen. In 2012 na Marquez afstand van Farook en stopten de twee met plannen maken.

Lees meer over:
Tip de redactie