Als Nederland besluit IS-doelen in Syrië te gaan bombarderen, dan is dat volgens de Syrische president Bashar al-Assad illegaal.

Dat zegt Assad donderdag in een interview met Nieuwsuur.

"Dat zou in strijd zijn met het internationale recht", aldus de president. "Syrië is een soeverein land. Als Nederland hier het terrorisme wil bestrijden, dan moet het toestemming aan de Syrische regering vragen."

Het standpunt van het Nederlandse kabinet is dat de regering van Assad moet verdwijnen. Volgens de Syrische president schieten zowel het westen als zijn regering daar niets mee op.

"Of de president nou deugt of niet, die beslissing is aan Syrië. Europa heeft daar niets mee te maken. Nederlanders zouden het ook niet accepteren als een Syriër zou bepalen wie er in Nederland premier wordt", aldus Assad.

Contact

Assad zegt dat Nederland nooit contact heeft gezocht met de Syrische regering. Hij staat open voor gesprekken met landen die willen helpen.

Vrijdag komen in New York enkele partijen bijeen om de situatie in Syrië te bespreken. Onder meer de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische collega Segei Lavrov zijn daarbij aanwezig.