Een Franse rechtbank heeft donderdag bepaald dat Christine Lagarde, het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), terecht moet staan voor nalatigheid in een zaak die draait om misbruik van Frans overheidsgeld.

Dat meldt Reuters

Tot nu toe had de IMF-topvrouw de status van getuige in het onderzoek naar een betaling in 2008 van 400 miljoen euro overheidsgeld aan zakenman Bernard Tapie na een arbitrageprocedure. Lagarde was toen minister van Financiën.

Tapie verkocht begin jaren negentig aandelen Adidas aan de voormalige Franse staatsbank Crédit Lyonnais. Die verkocht de aandelen later voor veel meer door, waarop Tapie claimde dat hij bedrogen was. Jaren later trof Lagarde als minister van Financiën een regeling met Tapie. Hij kreeg toen de miljoenenvergoeding.

Lagarde heeft niet zelf financieel geprofiteerd van de arbitrage. Ze ontkent dat ze iets verkeerd heeft gedaan. Volgens justitie zou Lagarde advies van experts hebben genegeerd.

Lagarde gaat in beroep tegen het besluit van de rechtbank. De advocaat van Lagarde stelde eerder al dat hij haar zou adviseren om in beroep te gaan. "Het is onbegrijpelijk", aldus advocaat Yves Repiquet. 

Het IMF laat weten vertrouwen te hebben in Lagarde, meldt AFP.