Strijdende partijen Libië tekenen vredesakkoord

Vertegenwoordigers van de strijdende partijen in Libië hebben donderdag in Marokko een vredesakkoord getekend. Dat maakt de weg vrij voor een eenheidsregering. 

Westerse landen hopen dat die eenheidsregering stabiliteit biedt, zodat de groeiende aanwezigheid van terreurorganisatie IS in dat land kan worden bestreden.

Het land telt nu twee regeringen, een in de hoofdstad Tripoli en een in het oosten, beiden gesteund door talrijke milities.

"Ik denk dat het een goede start is", zei VN-gezant Martin Kobler, die de onderhandelingen leidde. Volgens hem is driekwart van de betrokken groepen blij met het akkoord.

Minister Bert Koenders sprak in Brussel van een "eerste belangrijke stap". "De vooruitgang moet nu snel worden ondersteund door een resolutie van de VN-Veiligheidsraad, maar ook concrete ondersteuning door de EU. Tegelijkertijd moeten we direct iets doen aan de dramatische humanitaire situatie."

Migratiestromen

Het akkoord kan de weg vrijmaken om de migratiestromen vanuit Libië tegen te gaan en samen met de eenheidsregering IS te bestrijden, aldus Koenders. "Maar eerst zien, dan geloven." Niet alle parlementariërs van beide kampen waren aanwezig. "De volgende stap is dat iedereen het eens is en een regering vormt die bereid is IS aan te pakken."

Om te voorkomen dat vluchtelingen vanuit Libië op bootjes naar Europa worden gezet is het akkoord een "essentiële voorwaarde", zei de minister. "Als we dat tegen willen gaan is een stabiele situatie nodig om controle te krijgen. En dat moet echt gebeuren."

Video: Strijdende partijen Libië tekenen vredesakkoord

Lees meer over:
Tip de redactie