Volgens president Vladimir Poetin is het dieptepunt van de Russische economische crisis bereikt en is Rusland op de weg terug. Dat zei hij donderdag op zijn jaarlijkse persconferentie in Moskou. 

"Onze economie hangt af van olie- en gasprijzen en we gingen ervan uit dat een vat Brent-olie honderd dollar zou kosten, maar dat bleek vijftig dollar te zijn. Dit was een optimistische voorspelling; we moeten onze verwachtingen weer bijstellen", aldus Poetin. 

De Russische leider benadrukte dat de industrie een lichte groei heeft doorgemaakt en dat de landbouw een gezonde handelsbalans heeft laten zien. Poetin verwacht een economische groei van 0,7 procent in 2016 en 1,9 procent in 2017. 

Economie Rusland

Bron: OESO© NU.nl/Jerry Vermanen

De jaarlijkse persconferentie van Poetin is een van de meest opzienbarende politieke evenementen van het jaar in Rusland. De persconferentie duurt vaak uren en Poetin geeft doorgaans in krachtige termen antwoorden op uiteenlopende vragen van journalisten uit het hele land. In 2008 duurde de persconferentie 4 uur en 40 minuten.

Video: Poetin ziet relatie met Turkije niet herstellen

Poetin ziet relatie met Turkije niet herstellen
Poetin ziet relatie met Turkije niet herstellen

Syrië

Poetin ging donderdag ook in op de situatie in Syrië, waar Rusland president Bashar al-Assad steunt met luchtaanvallen op doelen van islamitische militanten. Hij stelde dat de Russische operatie in Syrië doorgaat tot er een politiek proces op gang komt. De Syrische burgers moeten volgens Poetin zelf bepalen wie het land regeert.

Poetin werd ook gevraagd naar de banden met Turkije, die zijn bekoeld sinds Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot. De Russische leider ziet niet in hoe de banden tussen beide landen gaan verbeteren onder het huidige Turkse bewind.

Oekraïne

Ook Oekraïne kwam aan bod: volgens Poetin zijn er Russen in Oekraïne "die zich bezighouden met zekere militaire kwesties", maar zijn er geen Russische militairen in het land.

De geschorste FIFA-voorzitter Sepp Blatter is in de ogen van Poetin een "zeer gerespecteerd man, die een enorme bijdrage heeft geleverd aan voetbal." Blatter verdient de Nobelprijs voor de Vrede volgens Poetin.