Republikeinen willen sancties tegen Iran behouden

In de Verenigde Staten hebben 36 senatoren van de Republikeinse Partij president Barack Obama opgeroepen sancties tegen Iran niet op te heffen.

Volgens de parlementariërs zijn tests met ballistische raketten door Iran "een schaamteloze minachting van de internationale verplichtingen" van het land.

De parlementsleden, 36 van de honderd in de Senaat, hebben dat geschreven in een brandbrief die woensdag bij de president werd ingediend. Onder de ondertekenaars is meerderheidsleider Mitch McConnell. Volgens de senatoren kan Iran met de nieuwe rakettechnologie die het test Israël en Amerikaanse militaire bases in de regio aanvallen.

Het plan om economische sancties tegen Iran op te heffen is onderdeel van het atoomakkoord dat Iran en zes wereldmachten in juli bereikten. In ruil voor beperkingen van en toezicht op het atoomprogramma in Iran, versoepelen westerse landen de sancties.

Raketprogramma

"Het is een fout om het Iraanse raketprogramma los te zien van het Iraanse nucleaire programma", staat geschreven in de brief die is ingezien door persbureau Reuters. Initiatiefnemer van de brief was senator Kelly Ayotte, die lid is van de Amerikaanse parlementscommissie voor de strijdkrachten.

De Republikeinen en een aantal Democraten zijn al langer kritisch op het atoomakkoord. Ze zien het als een historische fout, omdat Iran met het akkoord juist een stap dichter bij een atoombom zou zijn gekomen.

In oktober werd bekend dat het islamitische land ballistische raketten test. Uit een rapport bleek dinsdag dat Iran raketten test die kunnen worden uitgerust met een kernkop. Dat is in strijd met een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Lees meer over:
Tip de redactie