Zestien miljoen baby's geboren in conflictgebieden in 2015

Er zijn dit jaar meer dan zestien miljoen baby's geboren in conflictgebieden. Volgens Unicef komen een op de acht kinderen ter wereld in een oorlogsgebied.

Dat blijkt uit cijfers van de VN-kinderrechtenorganisatie die donderdag zijn bekendgemaakt. 

In totaal leven 246 miljoen kinderen in conflictgebieden, wat een achterstand in hun verdere leven kan opleveren. Pasgeboren kinderen en hun moeders lopen volgens Unicef enorme risico's in conflictgebieden en tijdens gevaarlijke reizen om daaruit te ontsnappen.

Bovendien lopen zwangere vrouwen in de conflictgebieden het risico te bevallen zonder medische hulp en in onhygiënische omstandigheden. De kans dat hun kinderen voor hun vijfde verjaardag doodgaan is daardoor groter.

Pasgeboren kinderen ervaren bovendien vaak extreme stress en angst die hun ontwikkeling kan remmen, aldus Unicef.

Klimaatverandering

Ook armoede, de gevolgen van klimaatverandering en het gebrek aan kansen zorgen ervoor dat kinderen steeds kwetsbaarder worden, meldde de kinderrechtenorganisatie. Uit de cijfers van Unicef blijkt dat in de eerste negen maanden van het jaar tweehonderdduizend kinderen asiel hebben aangevraagd in Europese landen.

Meer dan een half miljard kinderen wonen in gebieden gebieden waar overstromingen vaak voorkomen. Bijna 160 miljoen kinderen leven in gebieden waar juist droogte of zelfs extreme droogte heerst. Volgens Unicef vormen kinderen bijna de helft van het aantal mensen dat in extreme armoede leeft.

Lees meer over:
Tip de redactie