Macedonië bereid om na te denken over naamsverandering

Macedonië is bereid om na te denken over een naamsverandering van het land om daarmee een al 24 jaar durende diplomatieke rel met Griekenland te beëindigen.

Dit zei de Macedonische premier Nikola Gruevski woensdag tegen de Britse krant The Guardian.

In 1991 verklaarde het land zich onafhankelijk van Joegoslavië en noemde zich de Republiek Macedonië. Dit tot woede van veel Grieken, die het gevoel hebben dat hun noorderburen de naam hebben gestolen van de gelijknamige Griekse provincie. Die ligt rechtstreeks ten zuiden aan de Macedonisch-Griekse grens.

Nu zegt de Macedonische premier dat hij bereid is de dialoog over de kwestie met Griekenland te heropenen, op voorwaarde dat een eventuele naamswijziging onderwerp is van een volksraadpleging. "We zijn klaar om het te bespreken, om de dialoog te openen en een oplossing te vinden", aldus Gruevski in het interview.

NAVO

Het geschil was voor Griekenland aanleiding zijn buurland te blokkeren voor een mogelijke toetreding tot de NAVO en de Europese Unie. De Verenigde Naties verwijzen naar Macedonië als de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Maar er is nooit een naamsverandering afgesproken.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie