Italië stuurt troepen naar Irak ter bescherming van reparateurs Mosul-dam

Italië stuurt 450 militairen naar de frontlinie met terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak. Hun missie is werknemers te beschermen die reparaties moeten uitvoeren aan een stuwdam bij Mosul, de grootste van het land.

Dat zei de Italiaanse premier Matteo Renzi woensdag.

Renzi, die eerdere avances van de Fransen en Amerikanen afwees om mee te doen aan de luchtaanvallen op IS in Syrië, zei dat de opdracht voor de hydro-elektrische dam een concreet project is om burgers te beschermen.

"Iedereen zei 'Laten we bombarderen hier', 'laten we bombarderen daar'. Ik zei: 'Laten we iets nuttigs doen'", aldus Renzi in een interview met de Italiaanse radio.

Het Italiaanse bedrijf Trevi-groep legt de laatste hand aan een contract met de Iraakse regering voor broodnodige reparaties aan de 3,6 kilometer lange dam.

De werkzaamheden aan de stuwdam zullen vrijwel onmiddellijk beginnen om "de stabiliteit te waarborgen". De dam vertoont structurele gebreken sinds het werd gebouwd in de jaren tachtig. Het werk duurt ongeveer achttien maanden.

"De aanwezigheid van de Italiaanse troepen naast het Iraakse leger is van fundamenteel belang voor de veiligheid van het project", aldus de verklaring.

Turkije

Ten noordoosten van Mosul beschoten IS-extremisten woensdag nog een Turks militair kamp in de streek van Bashiqa. Daarbij raakten vier Turkse militairen lichtgewond. Ook zouden volgens Turkse media twee Iraakse Koerden zijn gedood en meerdere Koerdische strijders gewond zijn geraakt.

Turkije heeft volgens Irak op eigen houtje troepen naar een kamp bij Bashiqa gestuurd en bemoeit zich zo zonder toestemming van de Iraakse regering met de strijd tegen IS.

De Turkse regering houdt vol dat er wel overleg is gepleegd. Het gaat vooral om mensen die Iraaks-Koerdische strijders helpen trainen en militairen die de trainingsmissie beveiligen.

Lees meer over:
Tip de redactie