'Daders San Bernardino plaatsten geen steun aan jihad op Facebook'

De daders van de aanslag in San Bernardino hebben geen bericht op Facebook geplaatst waarin zij stelden de jihad te steunen.  

Dat heeft FBI-baas James Comey volgens Reuters gemeld tijdens een persconferentie.

Eerder deze week zou de FBI dat wel hebben gemeld, stelde The Los Angeles  Times maandag. Tasheen Malik zou online hebben laten weten ooit mee te willen doen aan de gewapende strijd. Maar de uitspraken voor een jihad had ze alleen gedaan in persoonlijke e-mails.

De Facebookberichten zouden er op kunnen wijzen dat de Amerikaanse veiligheids- en inlichtingendiensten signalen dat Malik een potentieel gevaar was, hebben gemist.

Eerder stelde de FBI dat het duo al langer geradicaliseerd was. Er was echter nog geen bewijs gevonden dat de aanslag mede was gepland door terreurorganisatie Islamitische Staat.

Samenzweringen

 

Verder stelde Comey dat Islamitische Staat (IS) een revolutie in het terrorisme heeft teweeggebracht. Hij stelde dat "vooral de manier waarop IS in heel de wereld op kleine schaal individuen aanzet tot het plegen van aanslagen voor het terrorisme revolutionair is".

Hij wees ook op de voortvarende manier waarop IS "in codevorm communiceert via sociale media, en het internet voor gladde propaganda gebruikt". De dreiging van Islamitische Staat is totaal anders dan die van al-Qaeda. De FBI onderzoekt in heel de VS honderden mogelijke islamitische samenzweringen, aldus Comey.

Pseudoniem

Zender CNN meldde eerder deze week al dat de jihad-berichten onder een pseudoniem zouden zijn geplaatst. De autoriteiten proberen al sinds de schietpartij op 2 december te achterhalen namens wie de twee daders  de aanslag pleegde en met wie ze samenwerkten.

The New York Times berichtte zondag dat de Amerikaanse immigratiedienst drie maal een controle hebben verricht op Tasheen Malik toen zij emigreerde uit Pakistan. Maar er werd toen geen enkel signaal gevonden dat zij een aanhanger zou zijn van een gewelddadige islamitische strijd of daar deel van wilde uitmaken.

Bewijsstukken

De man en de vrouw schoten vorige week veertien mensen dood op een bijeenkomst van lokale ambtenaren in San Bernardino. De politie doodde de twee toen ze probeerden te vluchten.

Onderzoekers van de FBI hebben al meer dan 320 bewijsstukken veiliggesteld. Daaronder zijn negentien pijpen waarvan in theorie bommen gemaakt kunnen worden. De wapens die bij de aanslag zijn gebruikt, kocht het echtpaar in de jaren 2007 tot 2012 legaal bij een handelaar, zo is gebleken.

Lees meer over:
Tip de redactie