Vrouw Saudische blogger Badawi neemt Sacharovprijs in ontvangst

De vrouw van de Saudische blogger Raid Badawi heeft woensdag de Sacharov Mensenrechtenprijs in ontvangst genomen. 

Ensaf Haidar vertelde het Europees Parlement woensdag bij de uitreiking dat haar man, die is veroordeeld tot duizend zweepslagen en tien jaar cel voor godslastering, dat Badawi "vrijheid van meningsuiting beschouwt als de lucht die we ademen". 

De prijs werd geplaatst op een lege stoel in het parlement. 

Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, stelde dat de dialoog met Saudi-Arabië moet worden opgevoerd. ''Als wij niet praten met Saudi-Arabië, kunnen we geen zaken veranderen", zei Schulz. 

Schulz roemde Badawi voor zijn dappere strijd. De EP-voorzitter riep de Saudische koning op de blogger ''onvoorwaardelijk'' vrij te laten. ''We doen er alles aan hem vrij te krijgen.''

'Vreedzame denker'

Zijn vrouw, die met hun kinderen is gevlucht naar Canada, noemde haar man een ''vreedzame denker en een vrije geest''. ''Wat is daar mis mee?", vroeg zij zich af. Samenlevingen zouden open moeten zijn en moeten luisteren naar andersdenkenden, zei zij. Haidar sloot af door haar man te citeren: Diegene die ons dood wensen, wensen wij het leven toe.''

De 31-jarige Badawi is de oprichter van de website Free Saudi Liberals waarop discussies worden gevoerd over politiek en religie. Hij werd in 2012 gearresteerd wegens belediging van de islam. 

De Sacharovprijs werd in 1988 ingesteld door het Europees Parlementen en is genoemd naar de in 1989 gestorven Sovjetdissident en wetenschapper Andrej Sacharov. Aan de prijs voor vrijheid van denken is 50.000 euro verbonden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie