Rechter Japan verbiedt getrouwde vrouw eigen naam te houden

Japanse vrouwen mogen als ze trouwen niet hun eigen naam houden, ze moeten die van hun man aannemen. Dat vloeit voort uit een uitspraak die het Japanse Hooggerechtshof woensdag heeft gedaan.

De zaak draaide om een aanklacht die was aangespannen door vijf vrouwen. Zij wilden graag hun eigen naam houden maar mochten dat niet volgens een wet uit de negentiende eeuw.

Volgens de vrouwen is de wet een schending van hun grondwettelijk recht op gelijke behandeling. Het Hooggerechtshof was het daar niet mee eens. ''Het hof vindt het helaas logisch dat alle leden van een gezin dezelfde naam dragen", aldus de advocaat van de vrouwen.

Een meerderheid van de Japanners, vooral jongeren, vindt de wet niet meer van deze tijd en wil dat die wordt veranderd. Sommige getrouwde stellen vinden het zo belangrijk om allebei hun eigen naam te houden, dat ze er na de komst van kinderen een 'papieren scheiding' voor over hebben: officieel gaan ze uit elkaar, maar in de praktijk blijven ze samen. De kinderen houden dan de naam van de vader.

Overigens mag een man ook de naam van zijn vrouw aannemen, bijvoorbeeld als haar familienaam door gebrek aan mannelijke naamdragers dreigt uit te sterven. Maar dat gebeurt zelden.

Lees meer over:
Tip de redactie