VN doet oproep voor vrouwelijke opvolger Ban Ki-Moon

De Verenigde Naties hebben de officiële aftrap aangekondigd van de zoektocht naar een opvolger van secretaris-generaal Ban Ki-Moon. De organisatie heeft de leden gevraagd vooral ook vrouwen aan te dragen voor de functie. 

De interne procedure over de opvolging van Ban Ki-Moon was al in september gestart. In een brief aan de leden hebben de voorzitters van de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering nu de wens voor een vrouw bekendgemaakt, meldt Reuters

Ook moet het proces van de benoeming van de opvolger van Ban Ki-Moon duidelijk en transparant zijn, zo is in de brief te lezen.

De zoektocht naar een opvolger voor Ban Ki-Moon wordt nu gestart, omdat hij zijn functie eind 2016 neerlegt. Ban Ki-Moon heeft dan twee termijnen van vijf jaar gediend als secretaris-generaal van de VN. 

De overweging voor het aanstellen van een vrouw wordt meegegeven aan de leden, omdat de leider van de VN in de afgelopen zeventig jaar altijd een man was. De volgende leider is daarnaast waarschijnlijk afkomstig uit Europa, omdat het gebruikelijk is dat het leiderschap rouleert tussen regio’s in de wereld. 

Procedure

De opvolger van Ban Ki-Moon wordt gewoonlijk voorgedragen door de vijftien leden van de Veiligheidsraad van de VN met leden als China, Rusland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Deze voordracht wordt vervolgens behandeld door de Algemene Vergadering van de VN. Het selectieproces moet halverwege volgend jaar van start gaan.

Momenteel zijn al twee personen vooruitgeschoven als kandidaat voor de functie. Het gaat om de voormalige voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, de Macedonische Srgjan Kerim en de Kroatische minister van Buitenlandse Zaken Vesna Pusic. 

De Nederlandse Sigrid Kaag, momenteel speciaal gezant voor de VN in Libanon, is in het verleden door de media ook genoemd als mogelijk kandidaat voor de functie.

Lees meer over:
Tip de redactie