Nieuw proces tegen Servische geheim agenten voor Joegoslavië-Tribunaal

Twee voormalige Servische geheim agenten moeten in hoger beroep opnieuw terechtstaan voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Dit heeft de Kamer van Beroep dinsdag bepaald.

De twee verdachten werden twee jaar geleden nog vrijgesproken van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden tijdens de Balkan-oorlogen begin jaren negentig.

De Kamer van Beroep vindt dat Jovica Stanišić (foto), voormalig hoofd van de Servische Staatsveiligheidsdienst (SDB), en Franko Simatović, toenmalig speciaal adviseur van de SDB, ten onrechte zijn vrijgesproken.

Volgens de aanklagers hebben de twee deelgenomen aan een gezamenlijke criminele organisatie die onder meer misdaden pleegde in Servische autonome gebieden in Bosnië en Kroatië.

Het criminele doel van de organisatie was de gedwongen en permanente verwijdering van de meerderheid van de niet-Serviërs, voornamelijk Kroaten, Bosnische moslims en Bosnische Kroaten uit grote delen van Kroatië en Bosnië en Herzegovina.

Zaken

Sinds zijn oprichting heeft het VN-tribunaal 161 personen aangeklaagd voor ernstige schendingen van het humanitair recht op het grondgebied van het voormalige Joegoslavië tussen 1991 en 2001. De zaak tegen 149 van hen is gesloten. Tegen twaalf beschuldigden loopt nog een procedure.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie