Atoomagentschap sluit onderzoek naar kernwapen Iran

Het Internationale atoomagentschap IAEA heeft na twaalf jaar het onderzoek naar de mogelijke bouw van een kernwapen door Iran stilgelegd.

Dat hebben diplomaten gezegd, melden diverse internationale media.

De sluiting van het onderzoek is onderdeel van de kerndeal die Iran eerder dit jaar sloot met de wereldmachten P5+1. 

De Internationale gemeenschap heeft Iran er jaren van verdacht een kernwapen te willen ontwikkelen.

Begin december had de IAEA al vastgesteld dat Iran in het verleden onderzoek heeft gedaan naar de ontwikkeling van nucleaire wapens. Maar sinds 2009 is hiervoor geen bewijs meer.

Teheran is ook nooit in de buurt van de bouw van een kernbom gekomen. Het sluiten van het onderzoek brengt het opheffen van sancties tegen Iran een stap dichterbij.

Nieuw tijdperk

De nucleaire kwestie is dus geschiedenis, reageerde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif. ''We zijn nu klaar om vooruit te kijken en beginnen een nieuw tijdperk van samenwerking tussen Iran en de IAEA'', zei hij. Iran moet zich nog wel houden aan een aantal technische verplichtingen.

De VS, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en China bereikten van de zomer onder leiding van de EU een akkoord over het afbouwen van het atoomprogramma van Iran.

Inzicht voor de IAEA in de militaire mogelijkheden van dat atoomprogramma was een van de belangrijkste voorwaarden in het akkoord om sancties tegen het land op te heffen.

Centrifuges

Iran moet onder andere nog wel het aantal centrifuges voor de verrijking van uranium omlaag brengen. De chef van de IAEA zei dinsdag dat hij begreep dat Iran met een ''vrij hoge snelheid'' werkt aan het beperken van zijn nucleaire activiteiten.

Lees meer over:
Tip de redactie