Argentijns OM eist levenslang tegen oud-piloot Julio Poch

Tegen Julio Poch, de Nederlands-Argentijnse piloot die betrokken zou zijn geweest bij dodenvluchten ten tijde van de junta in Argentinië, is levenslang geëist. 

Dat meldt NRC dinsdagochtend op basis van de advocaten van de 63-jarige oud-luchtmachtpiloot. Volgens de krant zouden Poch en zestig medeverdachten de eis vorige week al te horen hebben gekregen. 

In totaal werd tegen 52 verdachten van misdrijven tegen de menselijkheid een levenslange celstraf geëist. Vier anderen hoorden straffen tegen zich eisen van 25, 18 of 10 jaar. 

Volgens NRC noemt Poch de eis "compleet krankzinnig". Ook zijn Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops is verontwaardigd: "Het is onvoorstelbaar dat men tegen Poch levenslang heeft geëist‎ zonder dat er bewijs voorligt."

Videla

Poch wordt in Argentinië vervolgd voor zijn vermeende aandeel in de dodenvluchten tijdens het Videla-regime. Daarbij werden tegenstanders van de junta verdoofd en boven zee uit een vliegtuig gegooid. Poch heeft betrokkenheid altijd ontkend.

De in 1952 geboren Poch werd opgepakt nadat collega's hadden verklaard dat hij hun had verteld dat hij mensen uit het vliegtuig zou hebben gegooid. De piloten Edwin Brouwer en Tim Weert verklaarden eerder dat Poch tijdens een etentje op Bali in 2003 over zijn betrokkenheid bij de dodenvluchten heeft verteld. 

Het vonnis wordt in de zomer van 2016 verwacht.

Bewijzen

Uit stukken die Vrij Nederland in september inzag, bleek dat het Argentijnse OM ervan overtuigd was bewijzen te hebben tegen Poch. "Poch heeft een belangrijke rol gespeeld bij de legeronderdelen die verantwoordelijk waren voor de doodsvluchten", concludeerden Argentijnse aanklagers. "Ook kon hij de transportvliegtuigen die gebruikt werden voor de vluchten wel degelijk besturen."

Spanje

In 2009 werd Poch in Spanje opgepakt op het vliegveld van Valencia, vlak voordat hij de laatste vlucht voor zijn pensioen zou maken naar Amsterdam. Zijn zoon, ook piloot, en zijn vrouw waren voor de gelegenheid aan boord van het Transavia-toestel. Poch woonde al vele jaren met zijn vrouw en kinderen in Nederland.

Poch wilde aanvankelijk dat hij in Nederland voor de rechter zou worden gebracht. De rechter in Nederland bepaalde echter dat justitie niet verplicht was om Spanje om het overdragen van de verdachte te vragen. Dat is dan ook niet gebeurd. Spanje leverde Poch daarna uit aan Argentinië.

 

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie