Enkele uren voordat een staakt-het-vuren van kracht werd in Jemen, zijn zeker vijftien burgers omgekomen door bombardementen. 

De gevechten laaiden op voor het officiële begin van het bestand, om 10.00 uur Nederlandse tijd.

De doden vielen door twee luchtaanvallen op het dorp Bani al-Haddad door toestellen van de internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. Die probeert met de aanvallen vanuit de lucht de Houthi-rebellen terug te dringen die een groot deel van Jemen in handen hebben.

Het bestand valt samen met de door de VN gestuurde vredesbesprekingen in Zwitserland. Vertegenwoordigers van de regering van Jemen en van de Houthi-rebellen zijn in Zwitserland aangekomen. De onderhandelingen vinden plaats op een geheime plek. Twee eerdere pogingen om te praten over vrede mislukten.

Overleg

De afgekondigde wapenstilstand moet een einde maken aan de inmiddels al maanden durende gevechten in het land. Onder leiding van de Verenigde Naties praten de strijdende partijen dinsdag op een geheime locatie in Zwitserland over een mogelijke oplossing voor het conflict.

"In dit overleg streven we naar een permanente en uitgebreide wapenstilstand, een verbetering van de humanitaire situatie en de terugkeer naar een vreedzame en ordelijke politieke situatie", aldus een woordvoerder van de VN.