Doden door tyfoon Melor op Filipijnen

Door de krachtige tyfoon Melor die over de Filipijnen raast zijn dinsdag zeker vier mensen om het leven gekomen. Miljoenen mensen zitten daarnaast zonder stroom in het centrale deel van de eilandengroep. 

De tyfoon kwam maandag voor het eerst aan land, op het eiland Samar. Twee mensen verdronken, een man overleed door onderkoeling en het vierde slachtoffer werd gedood door een rondvliegend stuk puin.

Op sommige plaatsen zijn windsnelheden van 170 kilometer per uur gemeten. Weerdeskundigen zeiden eerder al dat windsnelheden op konden lopen tot 140 kilometer per uur. Inwoners van de Filipijnen moeten rekening houden met overstromingen en vloedgolven.

Dinsdag zal de storm naar verwachting in kracht afnemen als de tyfoon het centrale deel van de Filipijnen doorkruist. De hoofdstad Manilla, op het eiland Luzon, wordt dan waarschijnlijk ook getroffen.

Verlaten

Bijna 800.000 mensen hebben hun huis reeds verlaten en zijn naar veiliger gebieden gebracht. Daarnaast zijn veel scholen en kantoren gesloten. Tientallen binnenlandse vluchten zijn geannuleerd, evenals diensten van veerboten.

De Filipijnen worden jaarlijks getroffen door zo'n twintig tyfoons. De zwaarste kwam in 2013 voorbij. Haiyan maakte toen een eind aan het leven van meer dan 6.300 mensen. Zo'n 1,4 miljoen mensen raakten dakloos.

Video: Doden door tyfoon Melor op Filipijnen 

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie