Schutter Californië beloofde steun aan jihad op Facebook

Tashfeen Malik, een van de schutters van het bloedbad in San Bernardino in de Amerikaanse staat Californië heeft via Facebook haar steun beloofd aan de islamitische jihad. Ook liet ze weten ooit mee te willen doen aan de gewapende strijd.

Malik stuurde daarover zeker twee privéberichten, in 2012 en 2014, naar een kleine groep vrienden uit haar geboorteland Pakistan. Dat schrijft The Los Angeles Times maandag.

Ze wordt er samen met haar man Syed Rizwan Farook van verdacht op 2 december veertien mensen te hebben doodgeschoten en 21 anderen te hebben verwond. Het stel stierf tijdens het vuurgevecht met de politie.

De Facebookberichten zijn ontdekt door agenten van de FBI. Die onderzoeken onder meer of Malik en Farook in direct contact zijn geweest met buitenlandse terroristische organisaties.

In dat verband liet de FBI eerder al weten dat het echtpaar was geradicaliseerd en minstens twee jaar spraken over martelaarschap en de jihad. Ze zouden elkaar in 2013 op internet hebben leren kennen.

Signalen

Volgens The Los Angeles Times wijzen de berichten op social media erop dat de Amerikaanse veiligheids- en inlichtingendiensten signalen dat Malik een potentieel gevaar was, hebben gemist.

De berichten waren geschreven in het Urdu, een officiële taal in Pakistan. Malik schreef haar Pakistaanse vrienden over de jihad voordat ze in juli 2014 op het visum van haar toenmalige verloofde de Verenigde Staten binnenkwam.

Duikers

Het onderzoek naar de massamoord gaat nog altijd verder. Duikers van de FBI hebben drie dagen gezocht in een meer vlakbij de plaats delict.

Daar zou het echtpaar vlak voor of na de schietpartij zijn geweest en mogelijk een harde schijf van een computer hebben gedumpt. De duikers hebben enkele voorwerpen boven water gehaald, maar die blijken niets met het misdrijf of het echtpaar te maken te hebben.

Lees meer over:
Tip de redactie