Saudi-Arabië heeft dinsdag de vorming van een islamitisch militaire alliantie van 34 landen ter bestrijding van terrorisme aangekondigd.

Islamitisch militaire alliantie tegen terreur
Islamitisch militaire alliantie tegen terreur

Dat meldt Reuters.

Onder meer Jordanië, Egypte, Turkije, Qatar, Pakistan en enkele Afrikaanse landen doen mee in deze coalitie die in Riyad zijn uitvalsbasis zal hebben.

Volgens de aankondiging neemt de alliantie het op zich om "de islamitische landen te verdedigen tegen terroristische groeperingen en organisaties die dood en verderf proberen te verspreiden."

Islamitische Staat

Kroonprins en defensieminister van Saudi-Arabië Mohammed bin Salman zei op een persconferentie dat de focus niet alleen op Islamitische Staat ligt. Alle terroristische organisaties worden bestreden. Dat gebeurt onder meer in Irak, Syrië, Libië, Egypte en Afghanistan.

Hoe de militaire acties er precies uit komen te zien, is nog niet duidelijk. "Er zal internationale afstemming plaatsvinden met grote mogendheden en internationale organisaties", zei bin Salman zonder uit te weiden.

Iran

Het sjiitische Iran werd niet genoemd als participerende staat. Iran en Saudie-Arabië zijn het niet eens over tal van problemen binnen de regio, voorbeelden daarvan zijn de situaties in Syrië en Jemen.

De Verenigde Staten lieten eerder al weten graag meer actie te zien namens de Arabische landen in de strijd tegen terreur.

Video: Saudi-Arabië kondigt islamitisch militaire alliantie tegen terreur aan