Nog deze week voeren ministers in New York gesprekken over de situatie in Syrië. 

Zowel Frankrijk, de Verenigde Staten, Duitsland en de Europese Unie als buurlanden van Syrië en Rusland nemen aan de top deel. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier maandag in Parijs gezegd.

Steinmeier ontmoette in de Franse hoofdstad zijn Franse en Amerikaanse ambtgenoten Laurent Fabius en John Kerry en enkele Arabische vertegenwoordigers ter voorbereiding op de gesprekken in New York.

In de woorden van Steinmeier moet duidelijk worden "hoe de volgende concrete stap naar een wapenstilstand gestalte moet krijgen".

Overgangsregeling

Daarbij gaat het ook om vertrouwenwekkende maatregelen tussen de oppositie en het regime "de nodig zijn als je de weg op wilt gaan naar een overgangsregering", stelt de minister. Een exacte datum voor het topoverleg in New York moet nog worden vastgesteld.

"We zijn nog niet zo ver dat er redenen zijn voor een optimistische beoordeling van de situatie", zei Steinmeier. "Maar het geeft een klein sprankje hoop dat vijf jaar van burgeroorlog niet oeverloos kan worden voortgezet."