Turkije haalt deel van troepen weg uit militair kamp bij Mosul

Turkije heeft een deel van zijn troepen uit een militair kamp ten noorden van de Iraakse stad Mosul teruggetrokken. 

Een konvooi van twaalf voertuigen is in het kader van een hergroepering uit het gebied weggehaald, meldde het Turkse persbureau Anatolia maandag.

Volgens Koerdische bronnen in het noorden van Irak zijn twintig militairen, drie tanks, en gepantserde voertuigen in de richting van de grens vertrokken. Al meer dan een week maken Ankara en Bagdad ruzie over de inzet van Turkse troepen in Irak.

Volgens Turkije zijn het geen gevechtseenheden, maar moeten ze daar al aanwezige militairen beschermen die Iraakse en Koerdische manschappen trainen. De Iraakse regering diende er een klacht over in bij de VN-Veiligheidsraad.

Instemming

De Turkse regering stelt dat de inzet met instemming van Irak is gebeurd. Maar de regering in Bagdad ontkent dat stellig.

De Amerikaanse vice-president Joe Biden verwelkomde de gedeeltelijke terugtrekking en drong er bij Turkije op aan te blijven samenwerken met Bagdad. In een gesprek met de Turkse premier Ahmet Davutoglu zei Biden dat de verhuizing van Turkse troepen uit kamp-Bashiqa "een belangrijke stap is om de recente spanningen te de-escaleren", aldus het Witte Huis in een verklaring. Biden herhaalde dat de regering van Irak toestemming moet geven voor buitenlandse militaire aanwezigheid.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie