Kerry en Lavrov willen snel gezamenlijke lijst met terreurgroepen

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry zijn het er telefonisch over eens geworden dat er snel een gezamenlijke lijst met islamistische terreurgroepen moet komen. 

Dat meldt het Russische persbureau RIA op gezag van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

De twee spraken elkaar op de vooravond van een bezoek van Kerry aan de Russische hoofdstad.

Ze waren het erover eens dat eerdere beslissingen over Syrië eerst moeten worden uitgevoerd, voordat een nieuwe bijeenkomst over de crisis in dat land wordt belegd.

Burgeroorlog

Kerry zal dinsdag in Moskou met zowel Lavrov als de Russische president Vladimir Poetin spreken over de burgeroorlog in Syrië en over rol van de Syrische president Bashar al-Assad. Het is de bedoeling dat Kerry de kloof tussen Rusland en de Verenigde Staten aangaande deze onderwerpen zal dichten. 

De bijeenkomst dinsdag zal volgens Amerikaanse bronnen de basis vormen voor een nieuwe internationale conferentie over de toekomst van Syrië.

Het Witte Huis verzekerde maandag dat Kerry in Moskou ook de noodzaak zal benadrukken de oplopende spanningen tussen Rusland en Turkije te de-escaleren. Die relatie staat op scherp sinds Turkije in november een Russisch gevechtsvliegtuig neerschoot.

Zware strijd

De Amerikaanse president Barack Obama laat maandagavond (Nederlandse tijd) weten dat IS-strijders een voor een worden gedood, maar hij erkent dat de voorgang in de strijd tegen IS sneller moet gaan. ''IS-leiders kunnen zich niet verstoppen en de Amerikaanse boodschap aan ze is: jij bent de volgende.''

IS is volgens Obama 40 procent kwijtgeraakt van de gebieden die de terreurbeweging in Irak had veroverd.  ''We raken ze harder dan ooit.''

IS heeft sinds de zomer geen succesvolle grondoperatie uitgevoerd in Syrië of Irak, zei Obama. Hij erkende dat grondtroepen van Amerikaanse bondgenoten ''een zeer zware strijd onder ogen moeten zien''.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie