Achter de nederlaag bij de Franse regionale verkiezingen schuilt er ook een succes voor het Front National (FN) van Marine Le Pen. 

Hoewel de partij in geen enkele regio wist te winnen, haalde FN toch de meeste stemmen ooit en wist haar mandaat daarmee te verdrievoudigen.

In de tweede verkiezingsronde zondag kreeg de partij van Le Pen 6,8 miljoen stemmen, blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag.

Dat zijn ongeveer 400.000 kiezers meer dan het beste resultaat tot nu toe, bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van 2012. Het Front National kan na de verkiezingen in de regio's nu rekenen op 358 zetels in plaats van de vorige 118.

Tweede ronde

In de tweede ronde heeft de conservatieve alliantie rond de voormalige president Nicolas Sarkozy met 40,2 procent de meeste stemmen gehaald.

De socialisten van president François Hollande, die in twee regio's niet meededen, kwamen met enkele geallieerde partijen uit op 28,9 procent. Het Front National won 27,1 procent van het electoraat, nadat het in de eerste ronde een recordaantal stemmen van 27,7 procent had behaald.