Egypte heeft tot nu toe geen aanwijzingen gevonden dat bij de ramp met een Russisch passagiersvliegtuig in oktober sprake was van een terreurdaad of ander misdrijf. 

Dat blijkt uit een voorlopig verslag van het ministerie voor de burgerluchtvaart over de crash, die alle 224 mensen, voornamelijk Russische toeristen, aan boord het leven kostte.

Rusland heeft eerder gezegd dat het vliegtuig is neergestort door een bom die aan boord was. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) liet weten verantwoordelijk te zijn voor de aanslag.

Maar een Egyptische technische onderzoekscommissie heeft tot nu toe geen bewijzen gevonden dat het om een terreurdaad ging, aldus het ministerie. Het toestel, dat was opgestegen in de badplaats Sharm al-Sheikh, stortte neer in de Sinaï.

Kremlin

Rusland blijft uitgaan van een aanslag. ''Ik herinner u eraan dat onze inlichtingenexperts tot de conclusie zijn gekomen dat het een aanslag was'', reageerde een woordvoerder van het Kremlin maandag op de Egyptische bevindingen.

Egypte maakte maandag ook bekend dat het een buitenlands bedrijf gaat inhuren om te helpen bij de beveiliging van luchthavens van het land. De beveiliging wordt als zwak gezien. Er zijn al gesprekken geweest met verschillende gegadigden.

Vorige week liet de Egyptische minister van Toerisme, Hisham Zaazou, weten dat de opbrengsten uit het toerisme door de ramp dit jaar in Egypte 10 procent lager uitkomen dan vorig jaar. Hij zei bij die gelegenheid dat Egypte eraan werkt om eventuele gaten in de beveiliging te dichten.

Het land hoopt zo dat buitenlandse reizigers weer afkomen op de stranden, woestijntochten en oudheidkundige bezienswaardigheden.

Locatie ongeval

Video: Luchtbeelden crashsite

Luchtbeelden van plek waar Russisch toestel neerstortte
Luchtbeelden van plek waar Russisch toestel neerstortte