Rechtszaak tegen Chinese activist om kritiek op regime begonnen

Onder grote internationale belangstelling is maandag het proces gestart tegen de bekende Chinese mensenrechtenadvocaat Pu Zhiqiang. 

Hij moet voorkomen, omdat hij zich kritisch heeft uitgelaten over het regime in zijn land.

Onder meer op berichtendienst Weibo, de Chinese variant van Twitter, heeft Pu de Communistische Partij bekritiseerd, alsook de kleinzoon van Mao en het beleid inzake de islamitische Oeigoeren.

De activist heeft de afgelopen negentien maanden vastgezeten. En daar blijft het vermoedelijk niet bij, want Zhiqiang hangt nu acht jaar cel boven het hoofd, mede vanwege het ''aanzetten tot etnische verdeeldheid".

Video: Rellen bij rechtszaak Chinese activist

Nederland

Op het proces in Peking zijn tal van buitenlandse journalisten, diplomaten uit onder meer Nederland, de VS en Engeland, en actievoerders afgekomen.

Agenten beletten een groep van ongeveer tien diplomaten de toegang tot de rechtbank. De rechtszaal zou ''vol" zijn.

Vrijlating

Mensenrechtenorganisaties riepen op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Pu. ''Zijn zaak wemelt van de onrechtmatigheden, misbruik van zijn procedurele rechten en schendingen van de mensenrechten." Activisten zien in de vervolging een poging tot intimidatie van andere advocaten in China.

Pu wordt beschouwd als een van de meest gerenommeerde advocaten in China. Hij heeft eerder in rechtszaken activisten verdedigd die opkwamen voor de burgerrechten, maar nu zit hij dus zelf in de beklaagdenbank.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie