Costa Rica zoekt oplossing voor Cubaanse vluchtelingen

Costa Rica wil samen met Cuba een oplossing zoeken voor de duizenden Cubaanse vluchtelingen die in het Centraal-Amerikaanse land zijn gestrand. Het onderwerp komt op de agenda van de twee landen.

Dat zei de Costa Ricaanse president Luis Guillermo Solís maandag aan het begin van zijn meerdaagse bezoek aan de Cubaanse hoofdstad Havana. Dinsdag gaat hij er met zijn ambtgenoot Raúl Castro over praten.

In Costa Rica zitten naar schatting ongeveer zesduizend vluchtelingen vast. Zij proberen over land de Verenigde Staten te bereiken. Maar dat gaat momenteel lastig. Het aantal asielzoekers in Costa Rica is flink opgelopen nadat buurland Nicaragua, dat op de route naar de VS ligt, medio november de grens voor migranten sloot.

Costa Rica hoopt nu dat Belize de grenzen opent, zodat de Cubanen hun reis naar de VS op die manier kunnen voortzetten. De landen zijn daarover in onderhandeling. Als Belize de grenzen opent, moeten de Cubanen via een luchtbrug naar het land gebracht worden aangezien Belize geen buurland is.

Verblijfsvergunning

De golf vluchtelingen is vermoedelijk een reactie op de betere relatie die de VS en Cuba hebben. De Cubanen vrezen dat ze door de herstelde diplomatieke banden binnenkort niet meer zo gemakkelijk als voorheen een verblijfsvergunning voor de VS krijgen.

Een speciale wet uit 1966, op basis waarvan Cubanen die illegaal het land binnenkomen zich toch kunnen vestigen in de VS, wordt mogelijk ingetrokken.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie