Donald Trump is onder de Republikeinen momenteel de favoriet als kandidaat voor het presidentschap. 

Trump heeft Ted Cruz verdreven naar de tweede plaats, zo laten de resultaten van de onderzoeken van NBC News en The Wall Street Journal zondag zien. 

In laatste peiling krijgt Trump ruim 27 procent van de stemmen. Cruz zou op dit moment op de steun van 22 procent van de Republikeinse kiezers kunnen rekenen. 

Kandidaat Marco Rubio zou momenteel 15 procent van de stemmen krijgen en staat daarmee op een derde plek. Verder blijkt uit de peilingen dat kandidaat Ben Carson veel punten heeft verloren aan Ted Cruz. Momenteel zou Carson vierde zijn in de race om presidentskandidaat voor de Republikeinen te worden. 

Iowa

In de staat Iowa, de staat die wordt gezien als een belangrijke maatstaaf voor de race, doet Ted Cruz het echter weer beter. Uit peilingen van Des Moines Register en Bloomberg neemt Cruz een behoorlijke voorsprong op Trump en is hij momenteel de favoriet. De grote verliezer in die peilingen is ook daar Ben Carson. 

Ten opzichte van dezelfde peilingen in oktober van dit jaar, laat Cruz een verbetering zien van maar liefst 21 procent. Cruz sprak zich de afgelopen weken uit tegen het plan van Trump om moslims niet langer toe te laten tot de Verenigde Staten. Ook zei hij dat hij niet gelooft dat Trump ooit president wordt. 

Onbeslist

De peilingen van Des Moines Register en Bloomberg laten daarnaast zien dat slechts voor een derde van de Republikeinse kiezers vaststaat voor wie ze zullen kiezen. Tweederde van de Republikeinse kiezers zou nog geen definitieve keuze hebben gemaakt. 

De verkiezingen worden in februari met een caucus afgetrapt in de staat Iowa. Via deze peiling onder Republikeinen en Democraten en een reeks voorverkiezingen (primaries) worden uiteindelijk de presidentskandidaten gekozen voor de verkiezingen op 8 november 2016.