Minstens vijftien vrouwen hebben in het weekeinde een zetel gewonnen tijdens de lokale verkiezingen in Saudi-Arabië. Het was zaterdag voor het eerst dat vrouwen aan verkiezingen mee hebben gedaan.

In de hoofdstad Riyad bijvoorbeeld kregen drie vrouwen een zetel in de gemeenteraad. In de havenstad Djedda twee, meldden plaatselijke media.

In de voor moslims heilige stad Mekka won een vrouw een zetel.

In totaal wonnen circa 2100 kandidaten zetels in 280 lokale raden. De deelname van vrouwen was slechts een bescheiden stap in de richting van gelijke behandeling van de vrouw. Zo waren er volgens waarnemers veel problemen voor vrouwen om zich kandidaat te stellen of om zich als kiezer te registreren.

Vrouwelijke kandidaten konden niet persoonlijk de kiezers benaderen voor de campagne. Nog geen 10 procent van de anderhalf miljoen geregistreerde kiezers was vrouw.

De invoering van het vrouwenkiesrecht is wel bijzonder in het islamitische land waar ultraconservatieve geestelijken de regels bepalen. De vrouw wordt in de wet zwaar gediscrimineerd. Ze moet juridisch meestal worden vertegenwoordigd door een mannelijke zaakwaarnemer, vaak een echtgenoot, vader of broer.

Autorijden

Ze kan zo vrijwel geen enkele belangrijke beslissing nemen zonder toestemming van een man. Vrouwen mogen ook niet autorijden.

Recent werd een wet aangekondigd die gescheiden vrouwen en weduwen toestaat juridisch zelfstandig te handelen zonder bemoeienis van een man uit hun omgeving. Het is niet bekend wanneer deze maatregel van kracht wordt.

Video: Vrouwen stemmen voor het eerst in Saudi-Arabië

Vrouwen in Saudi-Arabië mogen stemmen
Vrouwen in Saudi-Arabië mogen stemmen

Autorijden

Vrouwen worden in Saudi-Arabië sterk gediscrimineerd. Ze mogen niet autorijden en niet reizen zonder toestemming van vader, man of broer. Ze komen zelden ongesluierd buiten de deur. In de afgelopen jaren hebben ze in het onderwijs en op de arbeidsmarkt echter meer vrijheid gekregen.