De klimaattop in Parijs wordt met een dag verlengd. Dat betekent dat de deelnemende landen ook zaterdag nog vergaderen. 

Dit maakt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, die de conferentie voorzit, vrijdagmorgen bekend.

Onderhandelaars van bijna tweehonderd landen zouden aanvankelijk vrijdag stemmen over een ontwerp voor het klimaatverdrag. Minister Fabius presenteerde de afgevaardigden donderdagavond een voorlopig ontwerp van 27 bladzijden.

Fabius zei dat hij niet zoals gepland op vrijdag maar zaterdagochtend een definitieve versie van het nieuwe klimaatverdrag zal indienen. In de middag kan er dan over worden gestemd. Daardoor is er vrijdag meer tijd voor laatste onderhandelingen.

Video: Klimaattop verlengd

Klimaattop met een dag verlengd
Klimaattop met een dag verlengd

Basis

Financiële hulp aan arme landen en een gelijke verdeling van de plichten voor alle ondertekenaars van het verdrag, behoren tot de basis van de overeenkomst.

Milieuactivisten hadden eerder geklaagd niet in te zien hoe de donderdag voorgelegde versie de opwarming van de aarde door broeikasgassen kan beperken tot maximaal 2 graden Celsius.

Kyoto Protocol

In Le Bourget in het noordoosten van Parijs praten 195 landen over een verdrag om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius. Het nieuwe verdrag moet de opvolger worden van het Kyoto Protocol.

Nederland volgt in de onderhandelingen de lijn van de EU die in 2030 in totaal 40 procent minder uitstoot van kooldioxide (CO2) wil, dat is de belangrijkste oorzaak van de stijgende temperatuur.

Video: De opwarming van de aarde uitgelegd in 60 seconden

Animatie door in60seconds