De coalitie die onder leiding van de Verenigde Staten luchtaanvallen uitvoert op Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië, heeft de afgelopen week drie kopstukken uitgeschakeld.

Het gaat om de minister van Financiën van de terreurbeweging, Abu Salah, en twee andere leiders. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse leger donderdag gezegd.

Salah is volgens de Amerikanen een van de hoogst geplaatste en meest ervaren IS-leiders.

Bij de andere twee kopstukken gaat het om een uitvoerend officier en een persoon die verantwoordelijk was voor de coördinatie van de afpersingsactiviteiten van IS. Hun naam is niet bekendgemaakt door het Amerikaanse leger.

Olie

IS heeft een miljard dollar (914 miljoen euro) geroofd uit bankkluizen in Syrië en Irak en nog eens een half miljard dollar uit de verkoop van olie op de zwarte markt. Dat heeft een Amerikaanse onderminister van Financiën donderdag gezegd.

"IS heeft nog vele miljoenen meer afgeperst van de burgers in zijn invloedssfeer, vaak met wrede methodes", zei onderminister Adam Szubin. Hij zei ook dat de terroristen maandelijks olie verhandelen ter waarde van omgerekend 36 miljoen euro.

Die olie wordt vooral verkocht aan het regime van Assad in Syrië en in mindere mate aan Turkije.

Video: 'Coalitie doodt drie leiders van IS'

'Coalitie doodde drie leiders IS'
'Coalitie doodde drie leiders IS'