De Republikeinse Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft gezegd dat moslimvrienden van hem achter zijn plan staan om moslims tijdelijk de toegang tot de Verenigde Staten te weigeren. 

Trump wil met zijn plan ''gevaarlijke moordenaars'' buiten de deur houden en terroristische aanslagen voorkomen.

Trump zei dit woensdagavond in een vraaggesprek met CNN. Hij verdedigde zo zijn omstreden standpunt. ''Ik bewijs de moslims een dienst, veel van mijn islamitische vrienden zijn het met me eens, ze zeggen: Donald, je hebt iets fantastisch voorgesteld.''

De opschudding die zijn suggestie in binnen- en buitenland heeft veroorzaakt, weet Trump aan zijn politieke tegenstanders onder wie ''de Republikeinse gevestigde orde''.

Trump zei dat het tijd wordt dat die ''gevestigde orde hem met respect gaat behandelen''. Anders zou hij kunnen overwegen het presidentschap op eigen houtje na te streven, buiten de Republikeinse partij om.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn 8 november volgend jaar. De Republikeinen kiezen op hun partijcongres in Cleveland in juli hun presidentskandidaat

Trump: Sluit grens voor moslims

Verenigd Koninkrijk

De omstreden uitspraken van Trump doen steeds meer stof opwaaien. Zo eisen steeds meer Britten dat de Amerikaanse presidentskandidaat wordt geweerd uit het Verenigd Koninkrijk. Al meer dan 370.000 mensen hebben een petitie ondertekend waarin wordt opgeroepen de Republikein het land niet meer in te laten.

Inmiddels heeft de Robert Gordon Universiteit in Schotland laten weten een eredoctoraat van de zakenman in de trekken. 

Ook in andere landen werd boos gereageerd op de oproep van Trump. Zo gingen in de Israëlische politiek stemmen op om een geplande ontmoeting tussen de Republikein en premier Benjamin Netanyahu te schrappen. Netanyahu liet weten daar niets voor te voelen, maar gaf wel aan het niet eens te zijn met Trump.