De hoofdverdachte van onder meer een reeks racistische moorden in Duitsland, Beate Zschäpe, heeft woensdag in haar proces in München verklaard onschuldig te zijn.

Ze stelde niet te hebben deelgenomen aan de moorden en aanslagen van de Nationaal-Socialistische Ondergrondse (NSU). Ze verklaarde geen lid van deze club te zijn geweest. De Duitse media zijn samengedromd om te vernemen wat ze over de NSU vertelt. In de 250 zittingsdagen van het proces tegen haar, zweeg Zschäpe hardnekkig.

De 40-jarige Oost-Duitse wil met de lange verklaring haar onschuld betuigen. De terroristische moorden en aanslagen die de NSU pleegden, waren volgens Zschäpe het werk van haar twee metgezellen, de neonazi's Uwe Mundlos en Uwe Bönhardt.

De twee pleegden in 2011 zelfmoord. Zschäpe stelt dat ze haar niet van tevoren op de hoogte brachten wat voor misdaden ze gingen plegen. Wel erkent ze kort na de dood van de twee brand te hebben gesticht in de laatste woning waar het trio verbleef, in Zwickau.

Voorlezen

Zelf heeft ze woensdag niet het woord genomen. Haar advocaat Matthias Grasel begon met het voorlezen van de omvangrijke verklaring. Als de rechter vragen wil stellen, houdt ze woensdag haar mond, volgens Grasel. Ze beantwoordt de vragen schriftelijk en op een later tijdstip.

Letterlijk doorbreekt Zschäpe dus niet het stilzwijgen. Maar verwacht wordt dat haar verklaring meer licht werpt op de zaak. Zschäpe zou volgens de aanklacht samen met Mundlos en Böhnhardt het terroristische trio, de NSU, hebben gevormd.

Ze zouden tussen 2000 en 2007 met racistische motieven tien mensen hebben vermoord, onder wie negen mensen van buitenlandse komaf. Ze hebben volgens de aanklagers ook bomaanslagen en overvallen gepleegd. Dat ze niet in een vroeg stadium werden gepakt, komt mogelijk door falen van politie en inlichtingendiensten.

Mundlos en Böhnhardt werden 4 november 2011 dood aangetroffen in een uitgebrande camper in Eisenach. Vier dagen later gaf Zschäpe zich aan bij de politie in Jena, 200 kilometer ten zuidwesten van Berlijn. Het proces tegen de NSU, Zschäpe en vier medeplichtigen, begon in mei 2013.

Video: Verdachte neonazi betuigt onschuld

Verdachte neonazi-moorden betuigt onschuld
Verdachte neonazi-moorden betuigt onschuld