De door de VS geleide coalitie die strijdt tegen terreurgroep Islamitische Staat wil zo snel mogelijk de laatste strook van de grens tussen Turkije en het grondgebied in Syrië dat in handen is van IS sluiten. 

De nieuwe gezant van de Verenigde Staten bij de coalitie Brett McGurk noemde dit woensdag haar eerste prioriteit.

De Verenigde Staten en Turkije zijn al maanden in gesprek over een gezamenlijke inspanning om Islamitische Staat van dit deel van de grens weg te houden, maar tot op heden zonder succes. ''We zijn nu de druk aan het vergroten daar'', zei McGurk, zonder nadere details te geven.

Het doel is om IS een smokkelroute te ontnemen die de groep in contact houdt met buitenlandse strijders en tevens illegale handel mogelijk maakt.

Video: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie: In60seconds.nl

Luchtaanvallen

McGurk, die in oktober werd benoemd door de Amerikaanse president Barack Obama, zei ook dat slechts 30 procent van de luchtaanvallen door Rusland in Syrië Islamitische Staat treffen. De rest is gericht op ''andere gewapende groepen'', zei hij.

''Onze luchtaanvallen in Syrië zijn zeer effectief en we hebben gegevens die dat aantonen. De Russische luchtaanvallen hebben verschillende doelstellingen eerlijk gezegd'', aldus McGurk tijdens een briefing voor de media in Bagdad.

Rusland begon met luchtaanvallen eind september ter ondersteuning van zijn bondgenoot president Bashar al-Assad, maar met als verklaard doel het raken van Islamitische Staat.