De regering van Burundi heeft dinsdag 97 personen vrijgelaten die in de afgelopen maanden hadden geprotesteerd tegen het bewind van de omstreden president Nkurunziza. 

De vrijlating komt op het moment dat de Europese Unie overleg voert met het land over noodhulp, meldt Reuters

De Europese Unie heeft namelijk ter discussie gesteld of het Afrikaanse land nog wel noodhulp kan blijven ontvangen na de arrestatie van demonstraten die protesteerden tegen een derde termijn van president Nkurunziza. 

Naast de arrestaties heeft de EU ook twijfels bij het voorzetten van de noodhulp vanwege het sluiten van het beperken van onafhankelijke media en het bevriezen van bankrekeningen van NGO's. 

'Geen verband'

Volgens een secretaris van de het ministerie van Binnenlandse Zaken in Burundi is er echter geen verband tussen de vrijlating van de demonstranten en de gesprekken die Burundi voert met de EU.

Een woordvoerder van de overheid heeft daarnaast aangegeven dat de beperkingen aan de media en NGO's opgelegd zijn vanwege criminele activiteiten. De NGO's zouden bijvoorbeeld financiële steun verleend hebben aan een couppoging in mei van dit jaar. 

Onrust

In Burundi is het al lange tijd onrustig als gevolg van de derde termijn van president Nkurunziza. Volgens de oppositie is die derde termijn ongrondwettelijk: de grondwet van Burundi stelt een limiet voor het presidentschap van twee termijnen.