De gesprekken tussen Ankara en Bagdad over de aanwezigheid van Turkse troepen in Noord-Irak verlopen goed.

Dat zei de Iraakse VN-ambassadeur Mohamed Ali Alhakim nadat Rusland de kwestie had aangekaart in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De Iraakse diplomaat benadrukte dat Rusland niet met Bagdad heeft overlegd voordat het conflict werd voorgelegd aan de Veiligheidsraad. Volgens Alhakim hebben Turkije en Irak onderling al contact over de aanwezigheid van de Turkse troepen. Die gesprekken zouden "zeer goed" verlopen.

Toch benadrukte Alhakim dat Bagdad eist dat de Turkse troepen op Iraaks grondgebied onmiddellijk worden teruggetrokken. Volgens Turkije zijn de militairen ingezet om Iraakse troepen te trainen voor de strijd tegen Islamitische Staat. Bagdad zou eerder toestemming hebben gegeven voor de trainingsmissie.

Soevereiniteit

Volgens Turkije wist het Iraakse ministerie van Defensie dat het trainers zou sturen om te helpen bij de strijd tegen Islamitische Staat. Turkije zal niets doen om de soevereiniteit van Irak te schaden, aldus het departement. Irak wordt verder ''vriend en broeder'' genoemd.

De Turken bevinden zich in de buurt van de stad Mosul, die in handen is van terreurgroep Islamitische Staat (IS).