Het Witte Huis heeft dinsdag in Washington laten weten dat de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zichzelf buitenspel heeft gezet in de strijd om het presidentschap.

De Amerikaanse regering betoogt dat Trumps stelling afgelopen maandag over het niet meer toelaten van moslims hem totaal ongeschikt voor het presidentschap maakt.

Andere Republikeinse leiders zouden onmiddellijk duidelijk moeten maken dat ze Trump niet als kandidaat voor het presidentschap steunen, aldus het Witte Huis.

De 69-jarige miljardair Trump wil voor de Republikeinse partij volgend jaar november meedoen aan de presidentsverkiezingen. Hij jaagt vaak mensen tegen zich in het harnas met omstreden uitspraken.

Ook in Republikeinse gelederen is nu veel afkeer van zijn stelling dat in de strijd tegen terrorisme moslims voorlopig niet meer het land in zouden mogen.

Roosevelt

Trump blijft zelf vasthouden aan zijn omstreden plan. Hij verdedigde het voorstel in Amerikaanse media door zichzelf te vergelijken met oorlogspresident Franklin D. Roosevelt.

"Wat ik doe is niet anders dan wat Roosevelt deed", zei de vastgoedmagnaat tegen ABC. Roosevelt liet tijdens de Tweede Wereldoorlog vele duizenden Amerikanen van Japanse afkomst interneren in kampen. Dat gebeurde na de Japanse aanval op Pearl Harbor.

"We hebben geen andere keus", vervolgde Trump. "Er zijn mensen die onze gebouwen en steden willen opblazen. We moeten uitzoeken wat er aan de hand is."

Nationale Veiligheid

Zijn collega van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei dinsdag op bezoek in Parijs dat Trumps stelling "op de meest diplomatieke manier gezegd: niet opbouwend is".

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Jeh Johnson, zei dinsdag dat het plan van Trump een bedreiging is voor de nationale veiligheid. Johnson zei dat dit "de pogingen belemmert om in contact te komen met de islamitische gemeenschap."

Dat zou onverantwoordelijk zijn en "indruisen tegen de inspanningen die zijn gericht op de nationale veiligheid", beklemtoonde de bewindsman.

Interview

Trump had dinsdagavond overigens een interview gepland staan met de Amerikaanse journalist Katie Couric. Vanwege de vele reacties rondom zijn omstreden uitspraak, is dit interview volgens CNN afgelast.

Video: Trump vindt dat moslims niet meer toegelaten moeten worden

''Geen moslims meer het land in''
''Geen moslims meer het land in''