Irak heeft de NAVO gevraagd ''haar autoriteit'' te gebruiken om Turkije zijn troepen te laten terugtrekken uit het noorden van Irak.

Dat heeft de Iraakse premier Haider al-Abadi verklaard via zijn website.

Al-Abadi heeft telefonisch overlegd met de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. Bagdad wil dat Turkije de troepen onmiddellijk terugtrekt. Irak heeft Turkije een ultimatum gesteld dat inmiddels is verlopen.

Turkije liet vrijdag weten dat het honderden militairen naar de regio Mosul heeft gestuurd die de Koerdische peshmerga-militie trainen.

Ankara verklaarde dinsdag dat het afgelopen weekeinde al was gestopt met het sturen van troepen naar de omgeving van Mosul vanwege de reactie van de Iraakse autoriteiten. De militairen die er al zijn, worden echter niet teruggetrokken zoals Bagdad wil, aldus het ministerie voor Buitenlandse Zaken.

'Vriend en broeder'

Volgens Turkije wist het Iraakse ministerie van Defensie dat het trainers zou sturen om te helpen bij de strijd tegen Islamitische Staat.

Turkije zal niets doen om de soevereiniteit van Irak te schaden, aldus het departement. Irak wordt verder ''vriend en broeder'' genoemd