Amerikaanse moslimorganisaties vragen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump te stoppen met haatzaaien en het beledigen van moslims.

Zij doen dit in reactie op de oproep die Trump maandag deed om de Amerikaanse grenzen volledig te sluiten voor moslims, zo meldt persbureau AFP.

De anti-islamuitspraken van Trump leiden tot angst onder de Amerikaanse moslimgemeenschap. Vrouwen met een islamitische hoofddoek worden bespuugd, voor een moskee in Philadelphia werd op Thanksgiving een varkenshoofd gelegd en diverse moslims zijn de afgelopen weken ook fysiek belaagd.

De Raad van Amerikaans-Islamitische Relaties (CAIR), de grootste islamitische mensenrechtenorganisatie van het land, houdt sinds een maand een zwartboek bij van alle incidenten van mishandeling, discriminatie en vandalisme.

Donald Trump:"Geen moslims meer het land in"

''Geen moslims meer het land in''
''Geen moslims meer het land in''

Lynchpartij

"Zijn uitspraken zijn roekeloos en on-Amerikaans", stelt directeur Nihab Awad van CAIR. "Trump klinkt meer als de leider van een lynchpartij dan als de leider van een groots land als het onze."

De burgemeester van de middelgrote stad St. Petersburg in Florida heeft dinsdag laten weten dat Donald Trump in zijn stad niet meer welkom is. De presidentskandidaat is uit zijn stad verbannen "totdat we volledig begrijpen hoe groot de bedreiging is die de Trumps vormen", stelde de Democratische burgemeester Rick Kriseman op Twitter.

Zijn bericht werd in een paar uur tijd vele duizenden malen gedeeld.

Obama

Trump deed de uitspraken als een reactie op de aanslagen in Parijs op 13 november en een aanslag die twee geradicaliseerde moslims pleegde op een revalidatiecentrum in San Bernardino.

In de Verenigde Staten wonen volgens cijfers uit 2011 een kleine 3 miljoen moslims. President Barack Obama deed na de schietpartij in San Bernardino de oproep aan Amerikanen om moslims niet te discrimineren.

Tradities

Ook de Nederlandse minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken liet zich dinsdag uit over de uitspraken van Trump. Koenders stelde dat Trump bezig is met "de meest vervelende vorm van discriminatie".

Volgens de minister zet hij "een hele religie in de hoek. Je zegt eigenlijk tegen alle moslims in de wereld dat ze niet welkom zijn in de VS. Dat gaat tegen alle waarden en tradities van het land in."