De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius stapt naar het hoogste juridisch orgaan in Zuid-Afrika, nu in het hoger beroep is besloten dat een eerder vonnis voor 'dood door schuld' moet worden omgezet in een vonnis voor moord. 

Dat heeft de advocaat van Pistorius, Barry Roux, dinsdag bekendgemaakt in Pretoria.

De rechter heeft dinsdag bepaald dat Pistorius niet meteen wordt teruggestuurd naar de gevangenis: hij mag het nieuwe vonnis afwachten in het huis van zijn oom, waar hij op dit moment zijn huidige straf uitzit onder huisarrest. 

Pistorius werd eerder vrijgesproken van moord, maar kreeg vijf jaar cel voor 'dood door schuld' voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp op 14 februari 2013.

De aanklagers tekenden protest aan. Een panel van vijf Zuid-Afrikaanse rechters boog zich vervolgens over de veroordeling van Pistorius. Er werd alleen gekeken naar de toepassing van de wet: het bewijs is niet opnieuw bekeken.

Fouten

Het Hof bepaalde dat rechter Thokozile Masipa in eerste aanleg fouten heeft gemaakt bij het bepalen van haar vonnis. Pistorius moet hebben kunnen voorzien, zo stelt het Hof, dat de kogels die hij door de gesloten toiletdeur vuurde, konden leiden tot het overlijden van de persoon die zich in het toilet bevond.

Pistorius schoot in totaal vier keer door wc-deur en trof zijn vriendin, Reeva Steenkamp, onder meer in haar hoofd. De atleet claimt dat hij in de veronderstelling verkeerde dat zich achter de deur een inbreker schuilhield, maar aanklager Gerrie Nel zegt dat Pistorius zijn vriendin doodde na een ruzie.

De wet is volgens het Hof door rechter Masipa niet goed toegepast. De uitleg van Pistorius voor de gang van zaken is bovendien "onaannemelijk".

Video: Reconstructie dood Steenkamp volgens Pistorius

Reconstructie dood Steenkamp volgens Pistorius
Reconstructie dood Steenkamp volgens Pistorius