Paus Franciscus opent dinsdag in Rome het zogeheten 'Heilig Jaar'. Het jubeljaar, dat ruim elf maanden duurt, staat in het teken van barmhartigheid.

Het Heilig Jaar is een van oorsprong joodse traditie die doorgaans eens in de vijftig jaar plaatsvindt. De paus kan tussentijds ook een extra 'jubeljaar' uitroepen als hij dat nodig acht.

Paus Franciscus deed dat eerder dit jaar voor 2016, omdat hij extra aandacht voor barmhartigheid nodig acht in deze tijd. Het laatste 'reguliere' jubeljaar was in 2000.

Tijdens een Heilig Jaar roept de paus gelovigen op hun verhouding met God en hun medemensen tegen het licht te houden en te vernieuwen. Rome verwacht de komende maanden meer dan dertig miljoen bezoekers die in het kader van het 'jubeljaar' het Vaticaan en de Sint Pieter gaan bezoeken.

Video: Paus Franciscus opent jubeljaar in Vaticaanstad

Paus Franciscus opent jubeljaar in Vaticaanstad
Paus Franciscus opent jubeljaar in Vaticaanstad

Heilige Deur

Het jaar gaat dinsdag van start met het openen van de Heilige Deur in de Sint Pieter. Deze deur wordt alleen geopend tijdens dit soort 'jubeljaren'. De Heilige Deur gaat weer dicht op 20 november 2016. Dinsdagochtend stonden er al vroeg lange rijen van katholieken op het Sint Pieterplein om deze gebeurtenis bij te wonen.

De autoriteiten in Rome hebben strenge veiligheidsmaatregelen aangekondigd voor de opening van het Heilig Jaar. Het luchtruim boven de Italiaanse hoofdstad wordt gesloten en er is een verbod afgekondigd op het maken van films waarin wapens voorkomen, zelfs als die vals zijn.

Nepwapens

Ook drones mogen dinsdag niet boven het centrum van Rome en boven de Sint Pieterbasiliek in Vaticaanstad vliegen. Het is verboden wapens, benzine, lpg of methaangas te vervoeren.

De autoriteiten vrezen dat de aanblik van (nep)wapens paniek kan veroorzaken. De militairen die permanent de metrostations en toeristische trekpleisters in de stad bewaken, dragen wel semi-automatische geweren.

Verder heeft Rome in aanloop naar het Heilig Jaar straatartiesten, verkleed als Romeinse centurion, verboden. Zij kwamen de laatste tijd in opspraak omdat ze toeristen geld zouden aftroggelen.