Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft wapens in handen die zijn geproduceerd in onder meer België, Duitsland en de Verenigde Staten.

Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een dinsdag gepubliceerd rapport over het wapenarsenaal van IS.

De beweging heeft zich goed kunnen bewapenen door slecht gereguleerde wapenhandel.

Onderzoeker Patrick Wilcken van Amnesty stelt dat "roekeloze wapenhandel wreedheden aanwakkert". "Slechte regulering en het gebrek aan toezicht op de immense stroom van wapens naar Irak in de afgelopen tientallen jaren heeft IS en andere gewapende groepen ongekende vuurkracht gegeven."

IS heeft wapens in handen gekregen van het Iraakse leger tijdens de opmars van de beweging in juni vorig jaar. Het gaat daarbij vooral om wapens van Amerikaanse makelij die na de Amerikaanse inval in Irak in 2003 aan het leger werden gegeven of verkocht. Ook heeft IS wapens uit Rusland, China en voormalige sovjetstaten.

Jaren zeventig

In de jaren zeventig en tachtig hebben vooral Rusland, Frankrijk en China miljarden dollars aan militair materieel naar Irak verscheept. In totaal waren er 34 landen betrokken bij wapen- munitiehandel, stelt Amnesty. Dat terwijl het land in die periode in een bloedige oorlog met Iran was.

Tussen 2003 en 2007 hebben de VS en bondgenoten in Irak meer dan een miljoen vuurwapens en miljoenen kogels aan het Iraaks leger overgedragen, hoewel de strijdkrachten slecht georganiseerd, corrupt en slecht gedisciplineerd waren.

Volgens Amnesty zorgde dat voor een bloeiende illegale wapenmarkt. Veel van de wapens zijn in die periode 'verdwenen'.

Video: Wie zijn de IS-strijders in 60 seconden